Belinde Thöne

belinde thöne

1923-2006

Door de benoeming van haar vader als hoogleraar dermatologie aan de Rijksuniversiteit van Leiden, kwam de in München geboren Belinde in 1929 op 6-jarige leeftijd naar Nederland. Daar werd zij Nederlandse en beleefde een heerlijke jeugd totdat de oorlog uitbrak. Haar vader, een groot vriend van professor Cleveringa, werd in juni 1942 (wegens zijn verzet tegen de nazificatie van de universiteit en het ontslag van joodse hoogleraren) als gijzelaar in St. Michielsgestel gevangen gezet.

De dag na zijn gijzeling werd Belinde door Cees Geuze (uit de groep Joop Westerweel) gevraagd joden te vervoeren naar hun onderduikadres. Mede hierdoor werden haar contacten met het groeiende studentenverzet geïntensiveerd. Zo was ze ondermeer koerierster van Vic Swaene (Escape). In de groep van Vic Swaene zat ook de bekende Chris Lindeman (ook wel King Kong genoemd), die later de hele groep verraden heeft.

Kort voor dat verraad had Belinde de groep verlaten, waardoor zij de dans ontsprong. Zij bleef echter actief in het verzet. Ze hielp bij het maken en regelen van bonkaarten en persoonsbewijzen voor onderduikers, ook deed ze veel koerierswerk. Op grond van al haar verzetsactiviteiten kreeg Belinde in 1989 de verzetserkenning met de aantekening intensief verzet.

Toen haar kinderen hun schooltijd achter zich hadden en Belinde dus meer tijd kreeg, werd ze actief op het bestuurlijke vlak. Zo was zij eerst penningmeester en later voorzitter van Tesselschade/Arbeid Adelt, was ze penningmeester van de Nederlandse Vrouwen Raad en een van de oprichters van het Bijna Thuis Huis te Haarlem. Ook was ze tien jaar raadslid voor de VVD, hoofdbestuurslid van de NFR/VVN, lange tijd voorzitter van het Samenwerkingsverband, bekleedde ze het voorzitterschap van Haarlems Comité Nationale Herdenking en was ze sinds 1986 voorzitter van de Bond van Oud-Illegale Werkers (BOIW). In 2005 werd zij tot erevoorzitter van deze club benoemd.

Vanaf 1986 heeft ze samen met Rien Breeman, zowel in Nederland als in Duitsland, op scholen voorlichting gegeven over de oorlog en over haar ervaringen in het verzet tegen het Nazi-regime. Ze vond het daarbij met name belangrijk om de leerlingen duidelijk te maken welk een groot goed vrijheid is. Ze onderstreepte tevens dat vrijheid echter ook verantwoordelijkheden met zich mee brengt.

28 mei 2006 is Belinde Thöne op 83-jarige leeftijd gestorven.

 


Overgenomen uit Kontakt door Aantreden