Het gebruik van Tulpenbollen
als voedsel
SCHOONMAKEN EN BEREIDING
Na het zand te hebben afgewasschen, worden achtereenvolgens krans en bast van de bol afgehaald; daarna snijdt men de bol overlangs door en haalt er de groene pit uit. Tulpenbollen worden op dezelfde wijze gekookt als aardappelen, echter met dit verschil, dat ze in ca. 7 minuten gaar zijn.
R E C E P T E N
1. Stampot met tulpenbollen
Men neme b.v. 2 kg tulpenbollen, 2 kg aardappelen en 4 kg roode kool. De bollen worden afzonderlijk gekookt, de aardappelen met de roode kool. Daarna de stampot met de bollen afmaken en met een weinig zout of specerijen op smaak brengen.
2. Stampot met zuurkool
Men neme b.v. 2 kg schoongemaakte bollen en 1½ kg zuurkool. Bollen en zuurkool gelijktijdig gaar koken daarna met zout en specerijen afmaken.
3. Soep
Men neme b.v. 2 kg bollen, deze schoonmaken, gaar koken, water afgieten, daarna stampen. Met 5 liter water verdunnen, soepgroenten bijvoegen en naar smaak zout of specerijen.
4. Gebakken tulpenbollen
Schoongemaakte als uien gesneden tulpenbollen zijn te gebruiken als versnapering. Men snippert deze als uien in de frituur en laat ze lichtbruin aanfruiten.
5. Bindmiddel
Wordt op dezelfde wijze gemaakt als bindmiddel van aardappelen.
6. Brood of koek
Men neme één deel tarwemeel op 2 of 3 deelen schoongemaakte tulpenbollen, die vooraf door de gehaktmolen zijn gemalen. Geen water toevoegen, weinig gist. Verder bakken als brood of koek.
7. Tulpentaart
Benoodigdheden: 1½ kg tulpen, 3 kopjes tarwe, een beetje zout, wat essence (amandel - marasçuin). De tulpen schoonmaken, de groen - gele pit eruit halen en door de vleeschmolen malen (rauw). Dan door dit mengsel de tarwe mengen, het zout en indien noodig iets water. Tenslotte de essence toevoegen. De pan invetten en wat bloem er overstrooien. ± 1½ uur bakken.
Van bevoegde zijde wordt medegedeeld, dat het gebruik van tulpenbollen als menschelijk voedsel geen bezwaren oplevert, mits deze met mate worden genuttigd. Als maatstaf geldt: 3 bollen per persoon per dag.
Bron: “Kennemerland hongert naar zijn bevrijding”, blz 46
Speciale uitgave van Haarlems Dagblad (1985)