Op maandagmorgen 18 april 2005 kwamen de groepen 6 en 7 van de Veronicaschool naar de Hoofdwacht en de Haarlemse Synagoge in het Kenaupark om meer te horen over de Tweede Wereldoorlog en over het joodse geloof. 'Nu ben ik 49 jaar en nog nooit in een synagoge geweest', zei meester John, 'en jullie mogen er nú al naar toe'.
De kinderen luisterden aandachtig naar Lex Wolf, die vertelde over de joodse gezinnen in Haarlem en de bijzondere gebruiken van hun geloof. Sabbelend op een snoepje dat vanwege het komende joodse Paasfeest toch het huis uit moest, hoorden ze over de gevolgen die de Tweede Wereldoorlog voor deze Haarlemmers had. Ze waren ook onder de indruk van de moeilijke letters die joodse kinderen leren schrijven. Het hoogtepunt vormde het bezoek aan de synagoge zelf. Toen ze hoorden dat mannen en vrouwen niet door elkaar in deze ruimte horen te zitten, waren de meisjes snel bereid achter het hek plaats te nemen. En de jongens droegen allemaal een keppeltje om in stijl te blijven.
Uitgelegd werden de gebruiken rond het lezen van de thora en het gebed. 'Hoeveel denken jullie dat zo'n thora-rol kost?' vroeg meneer Wolf. Een van hen suggereerde 'misschien wel 1200 euro', maar het was wel wat meer: ongeveer 100.000 euro! De thora-rol wordt letter voor letter met de hand op perkament geschreven. Het duurt dus lang voordat de rol klaar is voor gebruik. Met zoiets kostbaars ga je voorzichtig om, daar blijf je met je jatten van af. Alleen de rabbijn mag zijn 'jat' - de aanwijsstok - gebruiken.
De kinderen mochten van alles vragen en deden dat ook. Op de valreep werd nog een vraag gesteld, die niet meer in de korte tijd die restte, kon worden beantwoord: 'wat is het verschil tussen het joodse geloof, het christendom en de islam?'
De boodschap die ze meekregen was duidelijk: 'probeer goed te luisteren als iemand je uitlegt waarom hij een ander geloof heeft dan het jouwe en repecteer dat', een boodschap die voor iedereen in iedere tijd geldigheid bezit.